2017. december 7-én 10:00 és 21:00 óra között látogatható a Magyar Tudományos Akadémia székházának első emeletén egy összefüggő, reprezentatív teremsor: a díszterem, a bizottsági termek (elnöki tanácsterem és képes terem) és a felolvasó terem – a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményeként funkcionálva.

#ruhatárvan! Charlottenburg bei BERLIN→PEST-Buda
Az Akadémia székházának terrakotta díszítőszobrai
 
ruhatarvandec7

A Berlin melletti Charlottenburgban működő Ernst March’s Thonwaaren-Fabrikban készültek az Akadémia palotájának külsejét díszítő szobrászati elemek. Az üzemmel a székházat tervező – az akkor már két évtizede porosz királyi építészként a gyárral szoros munkakapcsolatban levő – Friedrich August Stüler (1800–1865) ajánlására vette fel a kapcsolatot az Akadémia építési bizottsága. A March-gyártól a tudományokat szimbolizáló tíz allegorikus nőalak, hat tudós portréja, négy szfinx-szobor, hat kandeláber, száznyolcvan oroszlánfejes dísz, öt-öt Minerva- és Apolló-fej, továbbá gyümölcsfüzéres és griffes táblák, valamint tizenhat oszlopfejezet érkezett a palota külsejének ékítésére. Az elemeket 1865-ben helyezték el az épület homlokzatain (néhányukat ma már azonban hiába keressük: az épület különböző helyreállítási munkálatai alkalmat adtak egyes elemek eltávolítására). 
 
A #ruhatárvan! kiállítás-sorozat következő állomásán (2017. december 7-én, csütörtökön) korabeli dokumentumok, illetve tárgyak segítségével idézzük meg a székház egykori teljes külső dekorációját; azt, hogyan emelték a külföldről érkező plasztikai elemek az épületet (még inkább) mitologikus magasságokba, illetve hogyan tették az (európai) egyetemes tudományosság házává.

Program:

15.00-15.20  "Homlokzat-túra"*
16.00-16.30  #ruhatárvan! Charlottenburg bei BERLIN→PEST-Buda
17.00-17.20  "Homlokzat-túra"* (esti kivilágítással)
18.00-18.30  #ruhatárvan! Charlottenburg bei BERLIN→PEST-Buda 
18.45-19.30   Tárlatvezetés a díszteremtől a felolvasó teremig
   
*Kültéri program, kérjük meleg öltözetről gondoskodjanak!