Hincz Gyula (1904-1986) festőművész, grafikus, illusztrátor, muráliák és gobelinek tervezője, főiskolai oktató és rektor a 20. századi magyar művészet történetének egyik legsokoldalúbb alkotója volt. A művész életművéről intézetünk munkatársa, Dudás Barbara tart előadást 2021. október 19-én a a Hegyvidék Galériában.

beszelgetok rezkarc 2
Kép: Herman Ottó Múzeum (HOM 72.56.)

Hincz közel 60 évet felölelő életművének egyes elemei sokak számára ismerősek lehetnek ma is – így például Weöres Sándor Bóbitájához készített különleges hangvételű illusztrációi –, más munkái azonban napjainkban is csak a legszűkebb szakmai közönség által ismertek. Az előadás célja az életmű legfontosabb állomásainak bemutatása, Hincz korai konstruktív-szürrealista festményeitől, a 40-es évek Picassos csendéletein, erdélyi és balatoni tájképein, az 50-es évek realista életképein, valamint a 60-as évek sokszínű grafikáin át egészen a kísérleti plasztikák, szocmodern murális alkotások és absztrakt táblaképek késői időszakáig.

Dudás Barbara 2016 óta, először a váci Tragor Ignác Múzeumhoz tartozó Hincz-gyűjtemény muzeológusaként, 2018-tól pedig a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének munkatársaként kutatja Hincz Gyula életművét, jelenleg a művész monográfiáján dolgozik.

Az előadás 2021. október 19-én kedden, 18 órától kerül megrendezésre a budapesti Hegyvidék Galériában (1126 Budapest, Királyhágó tér 10.)