2022. szeptember 30-án, pénteken kerül sor Bölcsészet sokszínűen – Kutatók Éjszakája a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban című rendezvényünkre. A részletes program elérhető Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalánA program Facebook-eseménye itt található. A rendezvényen a Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény és az MTA Művészeti Gyűjtemény programjai is látogathatók lesznek.

A Művészettörténeti Intézet programjai

 

AZ MTA PSZICHIÁTRIAI MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY KINCSEI

KÜLÖNLEGES TÁRGYAK A GYŰJTEMÉNYBŐL

psziciatria

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény 2008-tól tartozik az MTA gyűjteményei sorába. A 2007-ben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), közismert nevén „Lipótmező” pszichiátriai képtárának jogutóda. A gyűjtemény a BTK Művészettörténeti Intézet kezelésében muzeológiai és közművelődési feladatokat is ellátó kutatóhelyként működik. A Kutatók éjszakáján egy-egy tárgy részletesebb bemutatásával készülünk, amit más alkalmakkor nem tárunk a látogatók elé. Az itt dolgozó munkatársak aktuális kutatásaik felől közelítik meg azokat a műveket, amiken keresztül reflektálni tudunk napjaink égető kérdéseire. Jelenleg zajlik a Jakab Irén-hagyaték kontextualizálása. A vele kapcsolatba hozható emlékek, munkája során használt eszköztára, előadásainak vizualizációja apropóján válogatunk néhány olyan munkát, amit beszélgetéseinkben igyekszünk több oldalról szemlélni. Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény dokumentációjának egyes elemei ugyancsak górcső alá kerülnek.

 • Látogathatóság, látogatással kapcsolatos információk: A bemutató nem terjed ki a gyűjtemény egészére, speciálisan erre az éjszakára készülünk. 4 turnus (kb. 45 perc), max 10 fő/turnus
 • Indulás: 2022. szeptember 30. (péntek) 16:00, 17:00, 18:00, 19:30

REGISZTRÁCIÓ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA HONLAPJÁN ITT.

 • Helyszín: Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény
 • Kinek ajánljuk: Egyetemista, felnőtt
 • Tudományág: Művészettörténet, kutatástörténet, határterületi kérdések (Művészettörténet, recepciótörténet, szociológia, pszichológia)
 • Programtípus: Speciális tárgybemutató
 • Szereplő kutatók, meghívott vendégek: Aknai Katalin, Faludy Judit, Perenyei Monika

 

50 - ÉVEK, TÁRGYAK, DOKUMENTUMOK

EGYEDÜLÁLLÓ ÉS KÜLÖNLEGES ÉPÜLETBEJÁRÁS A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÉKHÁZÁBAN, A MŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY MUNKATÁRSAIVAL.

50

Egyedülálló és különleges épületbejárás a Magyar Tudományos Akadémia székházában, a Művészeti Gyűjtemény munkatársaival. A séta során térben és időben egyaránt mozgunk, olyan helyekre megyünk, ahová egyébként látogatók nem léphetnek be. A rendhagyó tárlatvezetés a harmadik emeletről indul, és érinti a legfontosabb adminisztratív és reprezentációs tereket. Egyes állomásai találkozások (egykor vagy még ma is meglévő, alkalmanként meghökkentő) (mű)tárgyakkal; feltérképezése azoknak a mindennapi problémáknak, amelyeket az (MTA/BTK) Művészettörténeti Kutatócsoport/Kutatóintézet/Intézet munkatársai évtizedek óta ellátnak az Akadémia műtárgyvagyonának, illetve az azt kezelő MTA Művészeti Gyűjteménynek a szakmai felügyelete során.

 • Látogathatóság, látogatással kapcsolatos információk: Egy csoport, max. 30 fő. A vezetés időtartama kb. 1.5 óra.
 • Indulás: 2022. szeptember 30. (péntek) 16:00, 18:30

REGISZTRÁCIÓ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA HONLAPJÁN ITT.

 • Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia székháza, Művészeti Gyűjtemény
 • Kinek ajánljuk: Középiskola, egyetemista, felnőtt
 • Tudományág: Művészettörténet, kutatástörténet, történelem, muzeológia
 • Szereplő kutatók, meghívott vendégek: Bicskei Éva, Albrecht Zsófia

Az esemény további programjai a Bölcsészettudományi Kutatóközpont honlapján olvashatók.