1. kep zsigmond agost pancelja

A BTK Művészettörténeti Intézet munkatársa, Papp Júlia a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat szervezésében tartott előadást, amelyben azt a pompás reneszánsz díszpáncélt mutatta be, amelyet hosszú ideig az 1526. évi mohácsi csatában elesett II. Lajos egykori tulajdonaként tartottak számon. Valójában azonban I. Ferdinánd készíttette 1533-ban a lengyel királyfi, Zsigmond Ágost számára abból az alkalomból, hogy lányát, Habsburg Erzsébetet eljegyezte. Az előadásról készült videófelvétel elérhető a társulat Youtube-csatornáján.  

A díszpáncélt sokáig a bécsi császári fegyvergyűjtemény (Kaiserliches Zeughaus) ún. Lajos király termében, illetve bécsi múzeumokban őrizték. 1876-ban egy jótékonysági kiállításon, 1896-ban pedig a millenniumi kiállításon Budapesten is bemutatták. Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után Ausztriában maradt, majd 1933-ban a Magyar Nemzeti Múzeumba került a magyar kulturális javak visszaadásáról rendelkező velencei egyezmény keretében.

II. Lajos egykori páncéljainak egy részéről csak írásos források maradtak fenn, egy tornapáncélja, illetve egy sisakja azonban külföldi múzeumokban ma is megtalálható. Az uralkodó a 16. század óta számos műalkotáson visel páncélt, az 1780-as évektől pedig – először Dorffmaister István festményein – gyakran ebben a díszvértezetben ábrázolták. Dorffmaister mohácsi csataképének a király halálát ábrázoló jelenetével 19. századi emlékműterven, emlékművön és könyvillusztráción is találkozunk, s ebben a díszpáncélban látjuk az uralkodót több műalkotáson, köztük a Parlament homlokzatán található szobron is.

A páncélt – mely évszázadokon át kiemelkedő szerepet játszott a magyar művelődéstörténetben, illetve a keresztény Magyarország védelmében 20 éves korában életét áldozó II. Lajos emlékezetében – 2020 karácsonyán, néhány évvel a mohácsi csata ötszázadik évfordulója előtt, a magyar kormány Lengyelországnak ajándékozta.