Hornyik Sándor és Bicskei Éva beszélget

2021. július 6. 16:00, Kiscelli Múzeum, oratórium

Hornyik Sándor művészettörténész 2019-ben a tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 projektje számára dolgozta ki a Pátosz menedzsment beszélgetéssorozat koncepcióját.

A pátosz menedzsment egy nem létező fogalom, amely a pátoszformula és a dühkezelési terápia (anger management) fúziójából született. Az efemer fogalom egyik forrása tehát a pszichológiához és a szociálpszichológiához vezet, a másik pedig a művészettörténethez, Aby Warburg munkásságához. Warburg egyik levelében a kultúra pszicho-történészeként írta le magát, aki azt vizsgálja, hogy az erős érzelmeket, a szenvedélyeket és a szenvedést, az eksztatikust és a tragikust megjelenítő vizuális toposzok hogyan vándorolnak különböző történelmi-kulturális korszakokban. A pátosz menedzsment ekként az ikonológiai módszer modernizálásaként és aktualizálásaként azzal foglalkozna, hogy az elmúlt száz évben a magyar vizuális kultúrában hogyan jelentek meg a rendszerváltások, hogyan viszonyult a vizuális kultúra az azok által felkavart ideákhoz és érzésekhez, és hogyan értelmezte át saját toposzait és pátoszformuláit.

A beszélgetés alkalmával Hornyik a korábban kortárs műalkotásokra alkalmazott megközelítéssel kérdezi Bicskei Évát az akadémia (körbejárás) projektről, amelyben a résztvevő megfigyelő szerepébe bújó művészettörténész az Akadémiáról, a tudományosságról, a tudástermelésről alkot metaforákat képi, filmes, hang és szöveges jegyzetek formájában.

Muvtort Kutato Hornyik S 05

Lexikongyűjtemény

Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet, Budapest
Állókép a videóból. Videó: Simon Zsuzsanna
 

Az eseményen résztvevők létszáma maximum 15 fő.

Kérjük, hogy az alábbi linken regisztráljanak: https://forms.gle/5rjtFda3q1UjUaQq9

Belépőjegy, mellyel a Kiscelli Múzeum időszaki és állandó kiállításai is látogathatók:
teljes árú: 2400 Ft
diák/nyugdíjas: 1600 Ft
ingyenes belépésre jogosultaknak: 800 Ft

Kérjük, tájékozódjanak a múzeumlátogatás feltételeiről az alábbi linken:
http://kiscellimuzeum.hu/covid-19