0008A gyűjtemény magyar, illetve Magyarországon működő művészekről tartalmaz életrajzi és bibliográfiai adatokat, illetve kivágott cikkeket és aprónyomtatványokat. A gyűjtemény alapját Szentiványi Gyula cédula- és aprónyomtatvány- gyűjteménye alkotja, amely eredetileg a Magyar képzőművészek lexikona c. kiadványhoz készült. A Szendrei János és Szentiványi Gyula nevével jelezett sorozat első kötete 1915-ben jelent meg, további kötetei azonban nem kerültek kiadásra. Az adatgyűjtést a Művészettörténeti Dokumentációs Központ folytatta, majd 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportja, illetve annak jogutódjai. Napjainkra a dokumentumgyűjtemény több millió tételt tesz ki. Az intézeti gyűjtemények digitalizálási programja keretében 2018 őszétől a Lexikongyűjtemény anyagából az eredeti Szentiványi-féle lexikon A–H betűkig terjedően elkészült kéziratának nálunk őrzött változatát, valamint 2020 májusától, a feldolgozás ütemében a digitaliizált cédula-állományokat tesszük folyamatosan online elérhetővé.

Cédulák

Szentiványi kézirat

 

Cím:
1097 Tóth Kálmán u. 4. B.6.30.
Telefon:
+36-1-2246700/4160
Nyitva tartás:
kedd, péntek 10-16
Tárvezető:
   

Lexikongyűjtemény – a cédulák

lexikon cedulak

A gyűjtemény magyar, illetve Magyarországon működő művészekről tartalmaz életrajzi és bibliográfiai adatokat, illetve kivágott cikkeket és aprónyomtatványokat. A gyűjtemény alapját Szentiványi Gyula cédula- és aprónyomtatvány-gyűjteménye alkotja, amely eredetileg a Magyar képzőművészek lexikona c. kiadványhoz készült. Az adatgyűjtést a Művészettörténeti Dokumentációs Központ, majd 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportja, illetve annak jogutódjai folytatták. Napjainkra a dokumentumgyűjtemény több millió tételt tesz ki.

A Művészettörténeti Intézet digitalizálási programjának jelentős lépéseként 2019-ben elkezdtük az 1740 doboznyi anyag feldolgozását és online elérhetővé tételét. Ennek első lépéseként az A, B, C jelű állományok 2020 májusától érhetőek el, a továbbiak a feldolgozás ütemében kerülnek majd fel az oldalra. Egy pdf fájl az adott dobozon belüli aktuális sorrendben tartalmazza a cédulákat az esetenként fontos információt tartalmazó hátoldallal együtt. A vegyes, kézírásos és gépelt állomány nem tette lehetővé kétrétegű pdf készítését.

 

Lexikongyűjtemény – a Szentiványi kézirat

lexikon

A Szendrei János és Szentiványi Gyula nevével jelezett sorozat első kötete 1915-ben jelent meg, további kötetei azonban nem kerültek kiadásra. Az intézeti gyűjtemények digitalizálási programja keretében a Lexikongyűjtemény anyagából az eredeti Szentiványi-féle lexikon A–H betűkig terjedően elkészült kéziratának nálunk őrzött változatát is közkinccsé tesszük.