Pallavi Majumder KORLÁTOZATLANUL – Átjáró megnyitása a homályos, a megmagyarázhatatlan felé… című, doktori mestermunkáját bemutató kiállítás megnyitójára 2022. február 15-én, 18 órakor kerül sor az Artus Stúdióban. Megnyitják: Tatai Erzsébet és Szegedy-Maszák Zoltán. Kurátor: Csanádi Judit. A kiállítás megtekinthető: február 15-22 között.
 
tatai zsoka unrestricted meghivo
Pallavi Majumder kiállításának célja, hogy élményszerű utazást nyújtson a látogatók számára egy korlátok és gátak nélküli belépéssel a saját pszichéjükbe, a mentális terükbe vezető nyitott ajtón keresztül. A látogatók a mű részévé válhatnak, miközben az emlékezet, a tudat érzékeny és efemer falai között mozognak. Érzékeny lelki tapasztalata annak, hogy valaki rejtett belső terébe lép és újra felfedezi magát saját létezésének homályos rétegein keresztül. Személyes élmény, de egyben univerzális azon abszurditások és revelációk tekintetében, amelyet az élet mindannyiunknak megmutat. Az Installáció főként erre fókuszál. A látogatók olyan entitásként, személyiségként, eseményként, élményként és emlékként jelennek meg, amelyek korlátok és ellenállás nélkül lépnek be a személyes kognitív térbe, és a mű részévé válnak saját szubjektív utazásukon és interakcióikon keresztül. A műre (az utazásra) vonatkozó saját értelmezésükön keresztül megalkotják a saját élményeiket, és új szavakat keresnek, hogy megmagyarázzák ezt a szavakban ki nem fejezhető, fogalmilag nem megragadható, metafizikai belső dialektikát, hogy a továbbiakban saját elméjük ‘korlátozatlan’ kapuján folyjanak bele.
A két ismeretlen realitás (a mű és a látogató) közötti interakció abszurditása, a két entitás dualitása és egymásra való ellenhatása, ahogy a személyes navigáción, értelmezésen és tapasztalaton keresztül nyomot hagynak egymáson, miközben megnyilvánul egyedi létezésük is – ezt kívánja megmutatni ez az interaktív kiállítás.
Pallavi Majumder az indiai Kalkuttából származó képzőművész, festményeket és installációkat készít. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának Stipendium Hungaricum ösztöndíjas végzős hallgatója Budapesten. Pallavi már számos helyi és nemzetközi tárlaton, workshopon vett részt, díjakat nyert Indiában, Kínában, Japánban, Csehországban, Bulgáriában, Londonban és Magyarországon. Meghívást kapott továbbá, hogy munkáit és terveit bemutassa a “Sharing Borders” nemzetközi szimpóziumon a londoni Slade School of Fine Arts-ban, 2019 februárjában, és részt vett a Szabadság felelőssége című, Bodóczky István emlékére rendezett konferencián a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemen 2021 októberében. 

Munkái lényegében olyan megmagyarázhatatlan állapotokkal/helyzetekkel foglalkoznak, amelyeknek a megtapasztalását nem tudjuk szavakkal kifejezni. Munkáinak célja, hogy „tárolót” biztosítson a megmagyarázhatatlan érzelmek és érthetetlen szituációk tárgyiasítására, melyek, bár lebegnek, mégis mélyen beágyazottak. Célja továbbá, hogy feloldja a határokat az ismert és ismeretlen, az összefüggő és összefüggéstelen, a felismert és felismerhetetlen, a látható és láthatatlan között. Ezek egyfajta titkos üzenetek, a belső hangjából fakadó talányok, amelyeket Pallavi igyekszik megjeleníteni műveiben. Ezeket nem feltétlenül kell megmagyarázni, megérteni, de még meg kell őket oldani.