Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény eseményei a Kutatók Éjszakáján (2023. szeptember 29-30.)

2023. szeptember 29. (péntek) 17:00

"CHAD...WHO HAS FAR TO GO" (1978)  Filmvetítés és beszélgetés

rlju3ayblgee8d8ovdkwuiozz6g0c0xc4z6nt15s

Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény az azílum-művészet 120 éves történetének képi és írott forrásai mellett elmeorvosok munkájának dokumentumait is őrzi, köztük Dr. Jakab Irén (1919-2011) pszichiáter filmekben és fényképekben gazdag hagyatékát. A művészetterápia és a gyermekfejlesztés nemzetközi vonulatában elismert Jakab Irén 1972-től a Pittsburghi Egyetem Klinikáján egy multidiszciplináris és multimodalitású gyermekfejlesztő programot dolgozott ki, amely a mai napig működik (John Merck Program, Pittsburgh). Az 1978-ban készült film ezt a komplex fejlesztő technikát mutatja be egy igaz történet felemelő színrevitelével: megtudhatjuk, hogy Chad, az ötéves kisfiú egy baleseti kóma után hogyan tér vissza az életbe; az orvosok, a pedagógusok és a szülők összehangolt munkájának közegében hogyan tanul meg újra tájékozódni térben és időben, beszélni, számolni, játszani és bízni.

Chad…who has far to go (1978) című ismeretterjesztő film vetítését Magyar Adél gyógypedagógus, az SZTE JGYPK docense és Perenyei Monika művészettörténész, az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény vezetőjének beszélgetése kíséri.

Az esemény nem regisztrációköteles!

További információ

Az esemény facebook oldala


2023. szeptember 30 (szombat) 11:00; 12:00

Beképzeltek: friss nézőpontok – régi kincsek

Aknai Katalin művészettörténész tárlatvezetése az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményben. 


kepernyokep 2023 09 07 082322 tti 1 1

 Az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény 2008-tól tartozik az MTA gyűjteményei sorába. A 2007-ben felszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), közismert nevén „Lipótmező” pszichiátriai képtárának jogutóda. A közérdekű muzeális gyűjtemény a BTK Művészettörténeti Intézet kezelésében muzeológiai és közművelődési feladatokat ellátó kutatóhelyként működik. A Kutatók Éjszakáját követő délelőttön Aknai Katalin jól ismert festményeket helyez új megvilágításba.

Az esemény regisztrációköteles!

REGISZTRÁCIÓ


2023. szeptember 29-én, pénteken délután 16 órától kerül sor a Kutatók Éjszakájára a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpontban. A részletes program elérhető a Katt(anj) a tudományra projekt honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán

A program Facebook-eseménye itt található. 

Regisztráció és további információ: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/bolcseszettudomanyi-kutatokozpont

A rendezvényről kép-, hang- és videófelvétel készül. A felvételek elkészítésének célja a rendezvény megörökítése. Az elkészült felvételek a projekt és az intézmény honlapján és közösségi felületein is közzétételre kerülhetnek.