+36 1 375 0493    mi.titkarsag@abtk.hu

logo mtakk v3

BTK Művészettörténeti Intézet

Bibliográfiák

 Alkategóriák

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutató Csoportjának tizenöt éve 1969-1984

969 május elsejével hozta létre a Magyar Tudományos Akadémia a Művészettörténeti Kutató Csoportot, melynek tizenöt éves, 1984-ben záruló bibliográfiáját ebben a kötetben adták közre. A Kutató Csoport munkatársainak publikációi, műfajok szerint csoportosítva, évenkénti bontásban találhatók meg.

A művészettörténet professzionális kérdései a Német Művészettörténész Szövetség 2005. évi kongresszusán

Az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet korábban is feladatának tekintette, hogy a hazai művészettörténet-oktatás mindenkori állapotát figyelemmel kísérje és a felsőoktatási folyamatokhoz elméleti-módszertani segítséget nyújtson. Ebből a meggondolásból adjuk közre Schulcz Katalin fordításában - a Kunstchronik 58, Heft 2, 2005. nyomán - a Német Művészettörténészek Szövetségének vitáját a művészettörténet egyetemi oktatásának helyzetéről. 

Kertművészet a régi magyar kertészeti folyóiratokban 1857 – 1944

Közel egy évszázad magyar nyelvű kertészeti folyóirataiból gyűjtött s a kertművészettel foglalkozó írások jegyzékét tartja kezében e kötet olvasója. 19 folyóirat anyagát, amelyek közül az elsőt egy évtizeddel az 1848-as szabadságharc leverése után indították (Kerti Gazdaság, 1857-1863 ), míg az utolsó átvizsgált lapot a 2. világháború végén adták ki (Kertészeti Irodalmi Tájékoztató 1943-44). A vizsgált korszak első fele, a 19. század utolsó harmada, s az első világháború előtti időszak Magyarország történetében az egyik legdinamikusabb fejlődést felmutató kor, s ez áll kertművészetére is. 

Művészettörténeti Kutatóintézet

Az egyetemi oktatástól független kutatóintézetek tömeges alapítása a 20. századi tudományfejlődés eredménye. A 20. századé, amikor a kutatás a napi életfeltételeink újratermelésében és javításában - mind a technikai, mind az egészségügyi, mind a kulturális életkörülményeink újratermelésében - nélkülözhetetlenné lett. Nélkülözhetetlen, így kifizetődik a függetlenített főállású kutatók tömeges alkalmazása és adott célokra szerveződött kutatóintézetek létrehozása. 

Kapcsolat

Cím

1097 Budapest
Tóth Kálmán utca 4.

Telefon

+36 1 375 0493

E-mail

mi.titkarsag@abtk.hu