2022. november 29-én, kedden 9: 30 órakor kezdődik  „Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács”. Új kutatási eredmények egy régi történelmi tragédiáról c. magyar nyelvű tudományos konferencia Magyarország Bécsi Nagykövetségén (1010 Wien, Bankgasse 6.). A konferencián előad Papp Júlia,  intézetünk tudományos főmunkatársa.

mohacsplakat

 

335 éve, 1687. augusztus 12-én került sor a „második mohácsi csatára” Nagyharsánynál. Bár természetesen a török kiűzésének folyamatába tartozó csata történeti jelentősége messze nem ér fel az „első” mohácsi csata sorsfordító fontosságához, mégis ez az esemény ad alkalmat számunkra arra, hogy a 2026-as évfordulóra koncentráló újabb Mohács-kutatások eredményeit bemutathassuk. A konferencia előadói új szemléletben keresik a választ több érdekes kérdésre. Mekkora haderők álltak egymással szemben 1526-ban? Volt-e esély más kimenetelre a konfliktus európai összefüggéseinek vizsgálata alapján? Volt-e szerepe a vereségben a magyar vezetők széthúzásának vagy más hibáinak? Egyáltalán meg lehet-e határozni, hogy hol is zajlott le a csata? Mik voltak a mohácsi csatavesztés legfontosabb következményei? Valóban Mohács tekinthető a magyar történelem tragikus sorsfordulatának? Miként ábrázolták Mohácsot a modern nacionalizmus korának írói, művészei, történetírói?

Amennyiben szeretne rész venni a rendezvényen, kérjük, jelentkezzen 2022. november 28-án 12 óráig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.