2022. május 21-én szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjait. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény kapta, amelyet Perenyei Monika gyűjteményvezető vett át a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatójával, Balogh Balázzsal együtt. Az Év Múzeuma 2022 elismerést idén a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a kis múzeumok közül a bajai Türr István Múzeum érdemelte ki. 

280612978 5032082013565621 5686028228154962814 n

Az okleveleket és a díjakat dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, L. Simon László, a házigazda Nemzeti Múzeum főigazgatója, Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, valamint az együttműködő múzeumszakmai szervezetek és a szponzorok képviselői adták át a Múzeumkertben. Az Év Múzeuma díjat a Pulszky Társaság, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Az Év Múzeuma díjat olyan muzeális intézmények, amelyek a stratégiai alapú fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani, amelyekkel jelentős eredményeket értek el az elmúlt egy évben. 

A múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte, a bizottság felkért tagjai idén: dr. Bereczki Ibolya, mint a díj bizottságának elnöke, dr. Mészáros Balázs, dr. Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, dr. Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság képviseletében, továbbá dr. Kemecsi Lajos, az OKSZ - Országos Közgyűjtemények Szövetségének, dr. Végh Katalin, a MVMSZ - Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, és Molnárné Aczél Eszter az ICOM Magyarország képviseletében. Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek: a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak.

img 20220524 102239 1

Ezen szempontok figyelembevételével, a bizottság döntése alapján az Év Múzeuma 2022 díj nyertese a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a kis múzeumok kategóriájában a bizottság döntése alapján a bajai Türr István Múzeum lett Az Év Múzeuma 2022

A fődíjak mellett kiosztották a múzeumszakmai szervezetek különdíjait is. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíjában a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum részesült. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kállay Gyűjtemény kapta. Idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki. 

A Magyar Múzeumok Online az elmúlt időszakban cikksorozatában mutatta be a díjakra esélyeseket, köztük az MTA pszichiátriai Gyűjteményt is.

A Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény a Penna magazin első adásában is szerepelt: