A csákvári Esterházy-kastély és parkja címmel megjelent Sisa Józsefnek, intézetünk kutatóprofesszorának legújabb, százhetvenkét oldalas, végig színes és illusztrált kötete.

 sisa csakvar b1

 

A magyar kastélyok sorában a legnagyobbak és legjelentősebbek közé tartozik az egykori Esterházy-kastély a Fejér megyei Csákváron. A magyar kertművészet legjelesebb alkotásainak egyike volt a hozzá tartozó park is. Mindkettő létesítése két jól elkülöníthető szakaszban történt, ami gyakorlatilag két-két, stílusában markánsan eltérő művészeti teljesítményt eredményezett. A kastély esetében egy nagy földrengés kényszerítette a tulajdonosokat arra, hogy a 18. századi „első” kastélyt – amely az úgynevezett forradalmi építészet magyarországi viszonylatban unikális alkotása – újjáépítsék, és egy „második”, még nagyszabásúbb klasszicista kastélyt hozzanak létre. A parknál a stílus, az ízlés változása, valamint a helyi viszonyok szorosabb figyelembevétele eredményezte, hogy az eredeti, különleges építményekkel díszített szentimentális kert helyett a 19. század elején klasszikus tájképi parkot létesítsenek. Vagyis mind a kastély, mind a park két egymást követő korszak kiváló alkotása, oly módon, hogy a 18. századi állapotot valóságosan felülírta a következő század.

Az újabb kutatás jóvoltából mindkét korszakról nagyszámú képi és írott forrás áll rendelkezésre, ami lehetővé tette az épület, a park, valamint a hozzájuk kapcsolódó arisztokrata életforma részletes bemutatását.

A kiadvány ára: 5490 Ft

Vásárlási és rendelési információk itt találhatók.