Kaleidoszkóp Könyvek című tudományos ismeretterjesztő zsebkönyvsorozatban megjelent Papp Júlia, intézetünk tudományos főmunkatársa Kép és emlékezet – A mohácsi csata és II. Lajos a képzőművészetben című kötete.


A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat, a Libri Kiadó és a Magyar Kultúráért Alapítvány együttműködésében 2022-ben elindított Kaleidoszkóp Könyvek című tudományos ismeretterjesztő zsebkönyvsorozat új kötete már kapható a Libri Könyvesboltokban és a libri.hu webáruházban. A HUN-REN kutatói által írt művek a hazai kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeit közérthető formában mutatják be a tudomány iránt érdeklődő közönség számára. 

elkh pappj kepesemlekezet borito masolata

Papp Júlia: Kép és emlékezet – A mohácsi csata és II. Lajos a képzőművészetben

Bár a mohácsi csata sorsfordító eseményként, helyszíne pedig történeti emlékezethelyként kiemelt jelentőséggel bír a magyar nemzeti tudatban, a téma a művészettörténet-írásban eddig kevés figyelmet kapott. A csata közelgő ötszázadik évfordulója miatt különösen aktuális a tragikus esemény képzőművészeti ábrázolásainak átfogó bemutatása, valamint a csatát és az abban részt vevő személyeket – mindenekelőtt II. Lajost – megörökítő műalkotások szisztematikus összegyűjtése. Jelen kötet azonban ennél tágabb témát dolgoz fel: olvashatunk benne a korszak európai és magyarországi törökképéről, a keresztény Európa és az iszlám vallású Oszmán Birodalom kapcsolatáról, a csataképfestészetről és a képzőművészeti propagandáról is.

A kötetről további információk: libri.hu