2022. november 29-én Magyarország Bécsi Nagykövetsége adott otthont a Collegium Hungaricum keretei között működő Bécsi Magyar Történeti Intézet által „Nemzeti nagylétünk nagy temetője, Mohács”. Új kutatási eredmények egy régi történelmi tragédiáról címmel rendezett tudományos konferenciának, amelyen intézetünket Papp Júlia tudományos főmunkatárs képviselte.

papp juli eloadas

Fotó: CollegiumHungaricumWien Facebook

Nagy Andor nagykövet és Ifj. Bertényi Iván igazgató-helyettes megnyitója után az előadásokon szó esett a korszak európai politikai összefüggéseiről, a Jagelló-királyok megítélésének változásairól, a szemben álló két sereg összehasonlításáról, a tűzfegyverek szerepéről, a mohácsi tömegsírok és a csatatérkutatás jelenlegi helyzetéről, a mohácsi csata 18. századi képzőművészeti és 19. századi irodalmi recepciójáról, valamint a csata emlékezetének változásáról.

A konferencia részletes programja itt található, a rendezvényen készült fényképek itt tekinthetők meg, míg az előadásokról készült videófelvételek a Collegium Hungaricum Wien YouTube-csatornáján később lesznek elérhetők.