Galavics Gézát, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének senior munkatársát 2022. június 21-én kollégái, pályatársai és barátai köszöntötték a tiszteletére megjelent kötet bemutatása alkalmából az MTA Humán Tudományok Kutatóházában.

 img 3115 2

A köszöntő kötet Reneszánsz és barokk Magyarországon. Tanulmányok Galavics Géza tiszteletére címmel a BTK Művészettörténeti Intézet gondozásában, Gulyás Borbála, Mikó Árpád és Ugry Bálint szerkesztésében jelent meg. A Festschrift Galavics Géza egyedülálló kutatói pályája előtt tiszteleg, és több mint harminc, a kora újkori magyarországi művészet történetével foglalkozó tanulmányt vonultat fel.

A nagy érdeklődésre számot tartó ünnepi könyvbemutatón elsőként Lővei Pál köszöntötte Galavics Gézát, majd Gulyás Borbála és Ugry Bálint mutatta be a kiadványt a közönségnek.

img 3119

img 3135

img 3143

Ezt követően Galavics Géza köszöntötte az egybegyűlteket, majd kötetlen beszélgetés zárta az eseményt.

img 3158

Galavics Géza több mint ötven éve, lényegében az indulása óta dolgozik a BTK Művészettörténeti Intézetben (MTA Művészettörténeti Kutatócsoport, majd Művészettörténeti Kutatóintézet), amelynek 1986-ban lett főmunkatársa, 1999-ben pedig kutató professzora, 1987–2010 között a Régi Magyar Művészeti Osztály vezetője; nyugdíjba vonulása után az Intézet senior munkatársaként segíti az őt követő generációk munkáját. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2019-ben rendes tagjává választották. Székfoglalóját a mostani ünnepélyes köszöntés előtti héten tartotta az MTA székházában. Galavics Géza a magyarországi reneszánsz, barokk és klasszicista művészet kiemelkedő kutatója; számos könyv szerzője, társszerzője; kiállítások rendezője. Érdeklődése szerteágazó: egyaránt foglalkoztatják a reneszánsz portré, a barokk főúri reprezentáció, a kertművészet vagy a népi vallásos művészet kérdései – hogy csak néhányat említsünk kutatásai közül. Munkássága példát jelent abban a tekintetben is, hogy pályája kezdetétől fogva szoros szakmai kapcsolatot ápol a társtudományok szakembereivel.

Fotók: Hámori Péter